Monday, June 29, 2009

Niaga Air - MINDS

Hohoh..smlm aku niaga air die gerai jualan semperna hari pendaftaran pelajar baru UMP. Alhamdulilla masyoookk jugakk..Huhuhu.. bole lh utk support duit mkn cikit2..hahhha..

AirAir Air singit 1..singgah bang..singgah bang..jgn xsingahh..air sejuk ade..xsejuk ade..serba serbi aade Bang..beli..beli..air kotak singgit.air mineral singgit..sume singgit bang.Beli bang jgn xbeli.


Huhu..tue ar serbe sedikit y ku dok jerit2 kt gerai ..hahah...letih gilerrr beb..1hari jual air... best jugak dpt beljar bende bbru..

Singgah Semalam di Umah Mekna


Hahah..lps abes je kursus Komunikasi Perniagaan.Kiteorg terus je pergi ke Felda Cerul utk ke umh Mekna.Penutup kursus Komunikasi Perniagaan abes dlm jam 9 cmtu lh..huha..huha..sume amik gmbo,mkn2 pastu kiteorg terus cau gerak ke umh mekna..HUhuh..kiteorg agak2 dekat je umh mekna ngn komplek rakan muda tu..Rupe2 nye.. huhuhu..sungguh mncabar melalui Jalan Mak Lagam..huhhu..slamat ku xtau cite pasal jaln tu..huuhu..nk tau cite pasal jln tu korang tny sndiri ar kt mekna..heehe.. ku just nk story time aku,bob n surya bertandang ke umh mekna.


Korang layan je lh gmbo2 time ku kt sne..Abes sume buah-buahan kt umh mekna kiteorg telann.hahaha...rmbutan,sukun,pisang,air kelapa, manggis,..hohoh kenyangg dohh.. tenkiu mekna n mekna nye family. suportinggg gilerrr familyy mekna.. tabikkk spring kt mak mekna yg xbes2 melyn kiteorg yg kuat makan nie..hehee..smpaiAbg bob kite pon surrender nk makan sbb segan kottt...hahaahhha..bob bob..

Kursus Komunikasi Perniagaan


Salam geng,nie ku nk post berkenaan Kursus ke2 aku,y ku sndiri xplan utk join. Kursus Komunikasi Perniagaan bertempat die Kompleks Rakan Muda Kemaman.Kursus nie aku,bob n surya join selepas join kursus RP.bermula 23-25Jun y lepas.Alhamdulillah sebaik sahaja penutup Kursus RP di cherating,kiteorg terus lari ke kemaman utk join kursus nie pulak.W/pun peyertaan tuk kursus nie xseramai kursus RP.Tapi kursus nie still bgus utk diikuti.


Teluk Manik Terengganu


Elo to all my prennn,whatsupp u all.Yohhh..Nie ku nk post gmbo2 ku time ku g jalan2 ke Pantai Teluk Manik Terengganu.NIe kiteorg saje jalan2 ptg2 mnghirupp udara pntai y segar..Huhu.. layan aje gmbo2 kt bwh nie..Aku,Bob n Surya jalan2 cari mat salehhh...hahha.






Mat Saleh come from Australia.Huhuhu..pikir2 blik takut plak aku H1n1.
Huhu..pastu kiteorg jumpe lg Mat Saleh lps mik gmbo ngn mt saleh dlm gambo tu..saklli dia respon "We are Shy"...Hahaa..damnn

Monday, June 22, 2009

Santuary Resort View


Salam to all my pren.huhu..dh 2 ari ku xonline.ni ku nk post kt korang bbrp gmbo disekitaar Resort nie & bbrp gmbo spnjang ku hampir 3 hari di sini. Alhamdulillah program ni sngt2 menarik..tadi aku bru lps present RP aku..huhuh..atas sebb kekurangan masa aku sorg je y terpilih utk present RP.huhuh..Alhamdulillah sume comment y +ve ku terima drp AJK pgram n pengarah pgram..

Saturday, June 20, 2009

Kursus Rancangan Perniagaan


Salam,dikala aku nk menulis blog ku nie.ku skrg berada di Santuary Resort Cherating. Huhuhu... Ku de ikut kursus Rancangan Perniagaan y dianjuarkan Akedemik Belia Malaysia cawangan Alor Gajah.skrg ni ku xleh tulis pnjng2,coz ku dpt access tenet pon kt lobi hotel.. karang mlm nk smbung lg berkursus.huhhuu..tapi mmg seronok ar join program nie,aku,bob n surya dtg sini smlm petang gerak dri ump dlm kol 2 lebih n smpai dekat2 kol 4.. k ar nnti aku story lg kt korang.skrg nie xsmpt ar. nk g mndi kolom.hahahaa.ni ku post bbrp gmbo utk tatapn korang.. ku akan berada disini smpai hari selasa.. huhu ni kire termsuk dlm aktiviti prktikal ku jgk..1st week prktikal ku xrehat lg.huuhu...strightt ..



Friday, June 19, 2009

My profile

Jemin Profile
Name:Azmi bin Mohamad Ariff
Panggilan:jemin,jimi,amin,rambo,robot,
Skype/Ym:jemin86
Umur:23
Asal:Mersing,Johor
L/belakang sekolah:

Universiti Malaysia Pahang
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Kejuruteraan Perisian)

Universiti Malaysia Pahang
Diploma Sains Komputer (Teknologi Komputer)



3rd Day Praktikal



Salam geng.Huhu..sori posting utk ari ke3 aku prktikal delay 2hari.huhu..PC cyborg aku nie wat problm plak 2ari lps.Power supply terbakar.damnn.. neway xper lak..just nk story kt korang2 sume berkenaan ari ke3 prktikal.
1st pagi2 b4 aku check in kt inkubati aku n bob g melwat jap bkal lot kedai aku di KK4(insyALLAH).saje dok tgk2 .. agak besar jugak lh.. n ruang nye lak style cam kedai mkn gitu..huhu..klu diizin kn insyALLAH kiteorg akn beroperasi di lot kedai kk4 yg bru nie..nie aku lmpirkn gmbo2 utk tatapn korang...tmpat nie msih bru..n hmpir siap lh y ku tgk. tingal nk wiringggg je kot..lps dh g mlwat kedai tu aku blik inkubati utk siapkn brp2 doc.

jdi pd hari tu agenda nye diluar.ke kuantan lg.hoooreyyy..hahaha..b4 kke kuantan..ku pick out sorg lg geng aku mr. surya act as our acountant in my compny..

Jadi agenda utama hari ke3 ni ialah:
1.Survey harga printing di kuantan
2.Gie bank- berkenaan acount
3.jumpe agenci(tekun,smidec,mara, dpmm)

jadi dsbbkan jln kt kuatan tu 1way..ku n bob tlh wt bbrp plan tmpat kiteorg akan pergi dlu..huhuhu....pening dohhh.. berikut bbrp gmbo kedai printing y ku smpat capture.boleh tahan jugk lh hgra kedai2 priinting kt kuantn tu.bnyk kedai jugk lh y kiteorg g.



kemudian,lps dh survey harga,kiteorg g kt brp2 agenci utk mndpatkn info berkenaan bntuan ape y diorg leh bg.. bnyk bnde y ku blajr dri sini..y sblum nie ku xtau.stp drp agnci ni ade fungsi mreka t'sndri,contoh 1 y ku leh bgtau korang cam..smidec nie ..diorg leh bg bntuan utk kite beli machine.half drp hgra michine tu diorg y byar..huhuu..mnrik2... sewa lot kedai pon sme.. tapi ade l syrat2 yg kene wat utk dpt sume tu.










ptg plak,dh lps solat di msjid negeri pahang n luch kt kedai mkn ngala ke tnjung lumpurr..kiteorg g ke bank plak..utk mndptkn info berkenaan prosedur utk membuka acount syarikat.. 2bank je y smpat kiteorg pgi..maybank n cimb bank..

haaa tulh y keje2 aku spnajng hri ke3 aku ..huhhuhu..1ari dkuantan.
nie ku lmpirkn skli keje2 smpingan ..hahahaa...smbil2..lunch..mnum abc,cendoll..









Sekian shaja,,utk hri ke4 ku nnti lh ku post..

Tuesday, June 16, 2009

2nd Day Praktikal

Salam kwn2 ku sekelian.Huhu..dikala aku nk posting ni aku bru balik dari kuantan atas bbrp urusan y ku perlu wat.Huhuhu.kat sini ku nk letak gmbar2 ku spnjang 2nd day aku berLI utk tatapan korang semua.Pagi2 biase ar aku n Bob dtg check in ke office dlu kt pusat Inkubati nie..pastu ku setel kan cikit lagi kertas kerja utk mohon bantuan kewangan drp unit LI.Bob plak siap kan borang2 yg die wat smlm xabes2.haahaha..then ku wat surat utk hantar kat jabatan pelajaran pahang.lpas dh siap kertas kerja tu aku g antar ke bilik en fadli.die kate OK procedd.cunnn

Dh lpstu aku n bob g jumpe en reduan utk mntk t/tangan penyelia industri.pastu g antar borang kuninng tu kt unit LI.smpat berPosing lg kt ruang legar unit LI.Hhahaa.then,next agenda,jam 11.00am.Aku n Bob bergerak ke kuatan,ade beberapa urusan yg kiteorang kene setel kan arini.

1.First destination - Pejabat Belia & Sukan Kuantan
Gi pejabat belia & sukan- nie konon2 nye nk mntk khidmat nasihat.tup2 jadi lain lak..hhahaa... neway bagus gak..rupe nye pjbat belia ade peruntukan utk wat pnjaman gak...









2.Second destination - Jabatan Pelajaran Pahang

kat sini kiteorg dtg atas urusan utk antar surat pemohonan menjalankan kursus disekolah2 disekitar pahang.Alhamdulillah pemohonan kami diterima & akan diberitahu dlm smingu lagi.
Smpat lagi mkn kt JPP nie.haaha

3.Third destination - ecom Niaga
lps solat zohor & rehat sebentar di surau pejabat pelajaran pahang.ku dan bob bertolak ke semambu utk ke kedai printing ecom niaga.kat sini kitorg dtg dgn hajat utk mntak jase baik owner kedai printing ni utk bg tunjuk ajar kat kiteorg berkenaan selok belok business printing nie.Alahamdulillah lps berbincang2 diorg setuju utk bg lebih kurang cam training lh kt kiteorg. huhuu..hoooreyyy..2 hari semingu(rabu & khamis) kiteorg akn bljar di ecom niaga utk buat beberapa mingu..


dh lps tue aku n bob pun balik lh ke ump.huhu..balik terus ke pjbat.wassalam..utk tatapan korang sume.

Monday, June 15, 2009

MediaLab Studio Started



Yehhh...nie die gmbo 1st day aku ngn Bob di office aku y xseberape ini.Hahaha..bnyak bende lg y ku perlu belajar..moga2 langkahan aku hari ini akan nmpak hasil nye di masa akan dtg..
Nie aku lampirkan sedikit info bende2 yg ku dok wat arini ngn Bob.Hahha..
1.Msuk Inkubati - Check In
2.Setup office.Hehhe..PC je pun.
3.Siapkan RP(rancangan perniagaan)..nk mntak bantuan kewangan drp fakulti & unit LI. MOga2 dptlah..Amiiinn.
4.Jumpe En Fadli,En Wan Shahrir
5.Jumpe Penyelia Industri kiteorg - En Reduan
6.Prepare kertas kerja utk support RP yg dh dbuat..
7.Prepare Borang/Doc
- Letter Head
- Borang Pendaftaraan
- Borang Feedback
- Borang dpt project
- Surat ke Pejabat Pendidikan Pahang.

Haha..inilah bende2 yg ku n bob dok buat arini..korang doa2kan lh aku n warga mediaLab Studio dpt berkembang dgn jaya nya..InsyALLAH.

Latihan Industri Bermula

Yohh bebeh..Hari ini bermulalah episod LI aku serta kwn2 ku. Hopefully aku dpt lalui laluan y ku pilih nie dengan jayanya.So pagi ni aku akan check in kt office ku kt Pusat Inkubati Ump. Tapi y wat ku geram pagi2 nie partner LI aku Si Bob xbalik2 lg.damnnnnn..siap ko Bob.Hahhaaha..

Kat sini aku lampirkan pamplet utk korang2 tgk n hebah2 kan lah yer..hehe..mane tau ade y berminat ngn service yg aku wat nie..


Sunday, June 14, 2009

Jalan-jalan Cameron Highland

Nie aku nk share ngn korang sume nie gambo2 aku time aku g Cameron hgland last year..perghhh best giler..seriiusss..Korang g lah.rugi doh xgie sne..Cameron higland still sejuk lagi..enjoy with all picture below.




Uurrmmmm sdppp nye..Hhaaha.Aku curi makn buah Strawbery tu..Hahha..Manis giler buah strawbery tu tau.Tapi bile bwk ke bwh cameron hgland, rase nye dh xberapa sdpp lak..Huhhu
Buah Starwbery yg ranummm..Urmmm sdp dimakn begitu shaja..Klu ikut kan ati aku nk aje aku petik sume buah tu..Hhahahaha..
Nie gmbo ngn Zul dkt English Garden.Nie 1st tmpat y kitorg lawat bile smpai kt Cameron Highland.Perghhhh meriahhh giler ngn bunga2 tmpat nie.. I love it.Hahhah.Pilih2 bunga mne yg lawa utk dbwa balik
Amcm macho x..Hahha..xleh bla.Disebalik rimbun2 bunga orkid..Orkid la.Korang nmpak x orkid tue.Tgk betol2 nmpak xnmpak..orang yg xnmpak org tu ank diluar nikahh..Hhahahaha..damn

Gambo dipintu msuk English Garden.Senyummm..snyummm.Yehhhhh bebehhh





Followers