Thursday, March 25, 2010

Punca Rezeki menjadi sempit


Salam,hai kwn2 ku diluar sane ape kabo korang sume.hrp2 sihat2 hendaknye.buat kwnku ara y excident bru2 nie.moga2 cepat sembuh k.

saje nk share ngn korang2 sume, Bru2 nie,aku ade terbace & menonton video berkenaan, bbrp sbb mengapa punca rezeki kite menjadi sempit.Yang mane tips nie dikeluaakn drp salah seorg idola ku iaitu Dato’ Fadhilah Kamsah.Antara kata2 beliau dirancangan oasis nya adalah.
Jika anda selesa dengan kerja makan gaji, teruskanlah. Tapi jika anda seorang yang bermotivasi tinggi, sentiasa berfikiran positif, yakin pada diri, sentiasa berhasrat menambah pendapatan dan tidak mudah kecewa, anda perlu berniaga. Kerana “PERNIAGAAN ITU ADALAH 9/10 DARI KEKAYAAN”



Jadi marilh kite tepuk dada tny siapa kite.haha..Sebelum rancngan tu abes,bbrp sbb berkenaan “Punca Rezeki Menjadi Sempit” telah dikeluarkn oleh Dato,antaraya:
  • Niat hati yang kotor
  • Tidak membayar zakat
  • Putuskan hubungan silatrurrahim
  • Tinggalkan solat
  • Derhaka kepada Ibu Bapa
  • Tidak membayar hutang
Bagi mereka yang sedang berniaga amalkan surah Al-Waqiah, ia amat berguna untuk prestasi perniagaan anda. InsyaAllah.

Friday, March 12, 2010

Mari berdoa



















Ya ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.
Ya ALLAH ,kau jadikanlah aku seorang Jutawan Ya ALLAH,
kau jadikanlh aku seorang Hartawan Ya ALLAH,
kau jadikanlah aku seorang Derwaman Ya ALLAH

Supaya mana aku,
dapat membantu IbuBapa ku Ya ALLAH,
adik beradik ku Ya ALLAH,
saudara mara ku Ya ALLAH,
masyarakat ku Ya ALLAH.

Ya ALLAH, ko permudahkanlh segala urusan hidup & mati ku Ya ALLAH.
permudahkanlah aku dalam menguruskan,
perniagaan ku Ya ALLAH, anak2 buah ku, project yang ku terima Ya ALLAH,
dan kau permudahkanlah segala apa jua perkerjaan y ku lakukan Ya ALLAH.

Ya ALLAH, ku pohon kepada mu Ya ALLAH,
kau limpahkanlah rezeki yang banyak kepada diriku ini Ya ALLAH,
kau limpahkanlah rezeki yang halal kepada diri ku ini Ya ALLAH.

Ya ALLAH, ku pohon kepada mu Ya ALLAH,
kau berikanlah perlindungan yang baik kepada kedua Ibubapa ku, perniagaan ku, kedai ku, mesin2 di kedai ku,anak2 buah ku, motor ku Ya ALLAH.

amin,ya rabb.

Percaya atau pun tidak

Salam,hai kawan2 ku sekelian. Kat sini ku nk share cikit beberapa ayat/tips yang ku kire sngt berguna untuk kite insan y bergelar manusia.

Pertama,Korang percaya tak,kalau kite berkerja kuat,InsyALLAH PASTI ALLAH akan tolong kite. Samada lambat atau pun cepat sahaja,tpi yakin lh setiap perkara yang kite lakukan(samada baik atau pun buruk) dengan bersungguh2 pasti ade balasan nye drp ALLAH.

Kedua,korang percaya tak,setiap perkara yang ALLAH nk berikan kepda kite,PASTI akan diuji nye kite. Yakinlh & jangan sesekali menyerah kalah. Sentiasa teruskan,teruskan & teruskan tanpa rase jemu.

Jadi jika di apply dari sudut perniagaan pula, marilh kite bersama2 kite berkerja kuat tanpa rase jemu.dan yakinlh ALLAH akan tolong kite dengan setiap tindakan kerja kuat kite dan niat yang betul.Dan bagiku tidak salah seseorang itu mendapat kekayaan sekirenye die berkerja kuat daripada orang lain. Dan kebiasaan nye usaha yang kite lakukan akan melambangakn hasil nye. sekirenya banyak,InsyALLAH bnyklh hasilnye.

Moga2,sedikit info y xseberapa ini,dpt memotivasikn diriku yg masih mau meningkatkn prestasi diri dan kwn2 ku sekelian di luar sane. akhir kate dari ku. DONT GIVE UP. try n try n try n try

Wednesday, March 10, 2010

Latest update from me

Yooo....salam to all mypren.ape kabo korang sume.. harap2 korang sume sihat & always be heppy in what ever u all do. dh agak lame aku xupdate blog ku ini.bnyk sudah rasenye perkara y berlaku dlm mase bbrpe bulan y lpas. sebenarnye bnyk perkara y ingin ku share especially dlm bidang bsnes y baru ku nak belajar2 nie.

Maaflah kat kwn2 y menunggu2 update berkenaan life aku nie.hahaha..agak sibuk sampai malas rasenye nk taip kt blog ku ini. Aneway di pendik kn cerite bbrp bulan y lepas aku telah mengikuti bberape program.Berikut antaranye:



Seminar kauseling dalam Keusahawanan
Universiti Utara Malaysia

Special Kursus
at kL.

Alhamdulillah,bnyk jugak y ku belajar drp bbrp kursus/prorgam tue. xkurang jugak network ngn kwn2 seusia dengan ku,walhal lagi muda pon ade,yang same2 bercita2 untung berniaga. Bnyk perkara2 +ve y ku belajar.antaranye:

1.sekarang ni,kebanyakan kwn2 kite,ataupun mungkin kite sndiri apabile masuk U,midset diorg apabile abes sahaja studi di U,keluar mau makan gaji. tidak ramai drp kite sume skrg ini telah ade midset semasa masuk U, "apabile aku keluar sahaja drp U,aku mau buat besnes,aku mau mencipta peluang perniagaan untuk orang lain". Percayalah boleh dikate kan semua drp peljar2 U pada hari ini,midset diorg mau keluar u makan gaji.Ini adalah salah satu sebab mengapa perniagaan masih lagi belum mnjadi pilihan utama sebagai kerjaya.So my advise for those peljar2 y baru nk masuk U,n berminat u berniaga.come on dont wait.Set your own determination. I want to become businessman,after my studi in U.


2.ini maklumat y aku kire sangat berguna untuk kite lihat bersama.Ini adalah maklumat berkenaan tred kerjaya pilihan mengikut tahun.

sebelum 80an
-guru,kerani,bank(makan gaji menjadi pilihan)

80-90an
-doctor,lawyer,etc(bidang profesional menjadi tumpuan)

alaf baru
-kerjaya sebagai usahawan dipandang tinggi.


3.Ini pulak sedikit tips berniaga yu ku dpt drp sharing with kwn2 y telah berniaga.

- business bermain dengan perasaan. Pelik kan bnyi nye.tapi itulah realitinye. Jika kite pandai jaga hati pelanggan kite dengan baik.InsyALLAH,perniaggaan kite akan maju.
-from student to student.nie lagi lah trademark y xleh blaa ku dengar,tapi seriusss very attractive to praktise.
-searching for the beauty of business.Seriuslyy sngat menarik bile kite dpt tau. jadi carilh.

4.bagi aku tiada istilah besness "5D".Duduk diam-diam dapat duit. seriuss shit bullshitt.. especiallly MLM..come guys n gurls there is no way for us to Cepat kaya. we need to go thorough the process of besness.

5.n lastly pesanan untuk buat diri ku & kwn2 y juga @ bru ingin berniaga.renung-renungkanlh ayat ini.

Kalau takut nak merasai pahitnye hempedu,
Jangan langsung korang bermimpi nk merasai manisnye madu.

korang cube2lh paham ayat ni..bagi ku ia ckup mendalam mksudnye.

Followers